Kezdőoldal

Hasznos információk a 2024-es elektromos autótámogatásról

 
További információkért kérjük keresse értékesítőinket
 
Vékony Melinda

márkakereskedés vezető

Varga-Nagy Renáta

értékesítési és marketing asszisztens

Bonyhádi Csaba

érkésítési munkatárs

Hasznos információk a 2024-es elektromos autótámogatásról

2024-ben állami támogatást vehetnek igénybe a jogi személyek elektromos autó vásárlása esetén. Hivatalosan is megjelent a Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak (RRF-10.10.1-24) pályázat, ami az elektromos autó beszerzés állami támogatásának feltételeit tartalmazza.

A várható feltételeket, a jogosultak körét és az igényelhető összegeket is részletezzük az alábbiakban.

A klímasemlegesség elérése érdekében a kormány 60 milliárd forintos programot indít az elektromos autózás támogatására 2024-ben. A keretösszeg feléből, azaz 30 milliárd forintból a töltőhálózatot fejlesztik. 170 db nagy teljesítményű töltőállomást építenek Magyarország legforgalmasabb autóútjai mentén. A maradék 30 milliárd forintot pedig a jogi személyek elektromos autó vásárlásának támogatására fordítja a kormány.

Milyen járművekkel lehet pályázni?

Állami támogatásra jogosult lehet a vállalkozás, amennyiben olyan elektromos autót szerez be, mely a vásárláskor először forgalomba helyezésre kerülő, új, tisztán elektromos meghajtású személyautó, kishaszon gépjármű, és kisbusz.

- Használt gépjárműre nem igényelhető.

- A támogatott járműre teljes körű (töréskár, elemi kár, lopáskár, üvegkár, stb.) CASCO biztosítást kell kötni, melynek a fenntartási időszak végéig érvényesnek kell lennie.

- A támogatás már korábban megvásárolt autóra is igényelhető, hiszen a projekt már 2023.11.01-től megkezdhető volt, azonban a jármű forgalomba helyezésének a dátuma nem lehet korábbi, mint 2023.12.09.

Meddig kell megvásárolni a járművet?

A projekt befejezésére a megkezdéstől számított maximum 20 hónap áll rendelkezésre, a végső határidő 2026.04.30.

Mikortól lehet pályázni?

A támogatási kérelmet Budapest régióban és a kevésbé fejlett régiókban (Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld) egyaránt 2024. február 05. 10:00-tól 2025. március 31. 10:00-ig lehet benyújtani. Támogatási kérelmét az online kitöltő programon keresztül nyújthatja be a pályázati portálon.

Mennyi járművet szerezhet be egy vállalkozás?

A vállalkozósok több elektromos gépjármű beszerzéséhez is igénybe vehetnek állami támogatást.

A projekt keretében beszerezhető gépjárművek darabszáma a pályázó vállalkozás utolsó lezárt teljes üzleti évi statisztikai állományi létszámától függ, és a következőképp alakul:

• 10 főnél kevesebb – 1 db jármű,

• 10 fő vagy 10 főnél több, de 50 főnél kevesebb – 5 db jármű,

• 50 fő vagy 50 főnél több, de 250 főnél kevesebb – 10 db jármű,

• 250 fő vagy 250 főnél több – 16 db jármű szerezhető be 

Mekkora a támogatás összege?

A támogatás vissza nem térítendő, az egy gépjárműre eső maximális elszámolható költség személyautó esetében 20 millió Ft és kisbusz, kishaszon gépjármű esetében 25 millió Ft. A tervezet szerint a 30 milliárdos keretösszeg két részre bomlik: 10,8 milliárd forintot kapnak a fővárosi vállalkozások, míg az ország többi része 19,2 milliárd Ft támogatásban részesül. A teljes összeget legfeljebb 9375 pályázó között osztják szét.

A vissza nem térítendő elektromos autó állami támogatás minimális mértéke 2,8 millió forint, a maximálisan igénybe vehető összeg pedig 64 millió forint. Az igényelhető támogatás mértéke, valamint az elszámolható összeg a bruttó akkumulátorkapacitás függvénye. Az alábbi táblázat részletezi, hogy a különböző gépjármű kategóriákra vonatkozóan mekkora mértékű támogatás vehető igénybe. 

A projekt keretében beszerzett egy gépjármű maximális támogatása nem haladhatja meg az alábbi táblázatban feltüntetett, az egyes gépjármű kategóriák bruttó akkumulátor kapacitására vetített értékeket. Az egyes kategóriák esetében egy gépjármű nettó vételára nem haladhatja meg a táblázatban meghatározott maximális nettó elszámolható költség értékeket.

 Kik pályázhatnak?

A felhívásra támogatási kérelmet nyújthat be Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaság, szövetkezet, egyéni cég vagy egyéni vállalkozó, amelynek alapítása 2021.12.31. vagy ennél korábbi dátumú, és gazdasági társaság esetén a támogatást igénylőnek a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott, legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámoló szerinti nettó árbevétele, egyéni vállalkozó esetén a bevétele meghaladja a projekt elszámolható költségét.

Továbbá, Taxis személyszállítás (TEÁOR 4932) tevékenységet folytató egyéni cég vagy egyéni vállalkozó kizárólag abban az esetben nyújthat be támogatási kérelmet, amennyiben a cégjegyzékében vagy az egyéni vállalkozói nyilvántartásában legkésőbb 2023. december 1-éig bejegyzésre került a Taxis személyszállítás (TEÁOR 4932) tevékenység.

Támogatási kérelmet nem nyújthat be olyan vállalkozás, melynek a tevékenységei között szerepel a Gépjárműkölcsönzés (TEÁOR 771) és a Gépjármű-kereskedelem (TEÁOR 451) nyújtása. Fontos kiemelni, hogy magánszemélyek nem igényelhetnek állami támogatást elektromos autó vásárlására.

A pályázatnak nincs területi korlátozása. Az egész ország területéről lehet pályázatot benyújtani. Egy támogatás igénylő egy pályázatot nyújthat be. Jelen felhívás keretében kizárólag egyszeri elszámolásra van lehetőség. Megvalósításra rendelkezésre álló időtartam: a projekt megkezdésétől számított 20 hónap, de legkésőbb 2026.04.30-ig fizikailag be kell fejezni.

Meddig kell megtartani a járművet?

A projekt befejezését követő 3 évig, de legkésőbb 2027. december 31-ig a támogatással vásárolt jármű nem adható el, nem adható bérbe, nem adható más használatába, nem vonható ki ideiglenesen a forgalomból. A Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak pályázat hivatalos kiírását ide kattintva olvashatja el. 

Mettől meddig lehet benyújtani a pályázatot?

A támogatási kérelmet Budapest régióban 2024. február 01. 14:00-tól 2025. március 31. 14:00-ig lehet benyújtani, a kevésbé fejlett régiókban (Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld) 2024. február 01. 16:00-tól 2025. március 31. 16:00-ig lehet benyújtani.

Milyen elektromos autókat kínálunk a KB Autoteam-nél?

Kínálatunkban több olyan gépjármű is elérhető, melyekre igényelhető az elektromos autó állami támogatás 2024-ben.

A pályázat benyújtásához ügyfélkapu szükséges.

A pályázónak a pályázat benyújtásakor mellékelnie kell a pályázati kiírás megjelenését követően kelt elektromos gépjármű beszerzésére irányuló megrendelést. Ez azt jelenti, hogy a támogatás igénylését megelőzően már el kell indítani az elektromos autó megrendelését, és az ezt igazoló dokumentumot csatolni kell a pályázathoz.

A fentiek szerint alakul a vissza nem térítendő állami támogatás mértéke az elektromos autókra vonatkozóan.

A teljes pályázati kiírás dokumentuma ide kattintva érhető el!

A KB Autoteam Kft. 100% elektromos modelljei:

 

Hírlevél

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről, aktuális akciókról a KB Autoteam hírleveiből.

Feliratkozás
Online bejelentkezés